Am vorbit în articolul anterior despre provocările unor spații foarte mici – garsonierele. Acum vreau să vorbesc și despre polul opus, proiectele de case.
Cel mai mult îmi place să proiectez interiorul caselor . De ce îmi plac casele ?
Din mai multe motive: primul ar fi mirosul de cărămidă proaspătă. Senzația pe care mi-o dau niște volume spațiale este ceva aproape tactil, un fel de senzație “In Utero”. Totul miroase a nou, a început fără date anterioare, un soi de vid care trebuie umplut. E ca și cum primești o bucată de lut pe care urmează să o modelezi. Bineînțeles că acest lut vine deja cu niște date determinate de arhitectura atât interioară cât și exterioară. Dar este în regulă. În rest ai libertate de exprimare. Ești în stadiul în care poți modifica funcționalități ale spațiului, poți muta pereți portanți, micșora sau mări anumite zone. Ulterior acestei libertăți, la băi și bucătării ai libertatea de a amplasa evacuările – scurgerile mult mai ușor decât într-un apartament de bloc. Amplasarea alimentărilor sanitare cât și a celor electrice este deja mult mai facilă.
În alt doilea rând, arhitectura unei case este mult mai creativă decât a unui apartament de bloc care are restricțiile lui repetitive. Prin însăși această geometrie mai amplă și variată, conceptul de amenajare la casă devine mult mai creativ. Zonele open -space îți conferă posibilitatea creerii unei geometrii diferite. Instalarea încălzirii în pardoseală, care la apartamente nu este posibilă din cauza înălțimii în cele mai multe cazuri, aici este, eliminând astfel imaginea unor radiatoare inestetice.
Al treilea aspect este bugetul. Acesta este un alt element important. Investiția într-o casă este în proporție de 80 % definitivă, beneficiarul programând să rămână acolo; face astfel o investiție care se amortizează în timp. La amenajarea apartamentelor investiția nu este aceeași. Un apartament poate fi schimbat în funcție de necesitățile de suprafață modificabile în timp și chiar a gusturilor de amplasament- zonă, nivel de trai etc. Bugetul investit în proiectul de amenajare este important pentru că îți conferă clar un rezultat mult mai spectaculos.
Și din puțin poți face frumos insă nu are aceeași consistență estetica si functională.