Când vine vorba despre spațiile rezidențiale care implică activitatea unui designer acestea se impart in două categorii: cele de locuit personal și cele destinate închirierii. În momentul contractării lucrării de amenajare, designerul interior ține cont și explică care sunt diferențele dintre cele două tipuri.

La prima categorie, respectiv spații rezidențiale de uz personal,  beneficiarul este o persoană sau mai multe specifice, cunoscute, cu nevoi și dorințe identificabile imediat prin dialog. Aici beneficiarii au o mare implicare în proiect pentru că nevoile lor se pot cunoaște imediat, atât cele de ordin practic cât și cele estetice. În această categorie, munca designerului și a beneficiarului este una complexă, trebuind să  țină cont de toate aceste nevoi.  Astfel, gama cromatică, stilul, materialele folosite, toate sunt alese în funcție de preferințele lor. În cazul unui spațiu destinat închirierii se poate propune un concept cromatic și de stil ținând  cont doar de o anumită nișă careia i se adreseaza spre închiriere. În această categorie designerul are o libertate de exprimare mai mare, mai lejeră, iar clientul este mai puțin implicat în acest proces.

Datorită factorilor necunoscuți în amenajarea unui spațiu pentru închiriat, materialele folosite pot să nu fie atât de prețioase precum sunt cele alese pentru cele personale. Însă în acest caz se ține cont de anduranța lor. Un exemplu în acest sens ar fi folosirea gresiei pe mai multe suprafețe, versus a parchetului. Gresia se întreține mai bine în timp decât un  parchet, din motive evidente.  Materialele textile alese cum ar fi covoarele sau draperiile sunt și ele încadrate într-un buget mai restrâns datorită necunoscutelor de întreținere. Mobilierul și feroneria aferentă trebuie să fie una rezistentă unei uzuri diverse, iar materialele folosite să fie unele cât mai trainice. Se vor folosi așadar în acest scop: PAL majoritar și fronturi furniruite sau MDF vopsit pe zone mai puțin traficate.

Avantajele colaborării cu un designer de interior sunt toate aceste informații pe care ți le poate livra in scopul unui rezultat frumos și cu o investiție corectă. Am ținut să vorbesc despre spațiile de închiriat, pentru că deși societatea românească tinde să minimizeze aportul unui designer  în cel personal, cu atât mai mult el este minimizat în cel destinat închirierii, deși nu ar trebui.  Și aici vreau să atrag atenția către un alt aspect.  partamentele de închiriat au cateva componente în selecție: zona, cost de închiriere, suprafața și felul în care se prezintă. În majoriatea cazurilor piața românească ține cont doar de primele trei, excluzând de cele mai multe ori estetica.  Însă nu poți avea beneficii majore fără o prezentare cât mai frumoasă. Un mediu cât mai plăcut, unitar ca viziune și funcționalitate atrage clientul corect dipus să plătească chiar mai mult pentru un mediu atractiv decât pentru unul doar igienizat și parțial funcțional.  Investiția destul de mică într-un proiect de amenajare cu un designer de interior devine astfel o investiție sigură și mult mai profitabilă.

O să exemplific cu o lucrare mai veche- o garsonieră, datorită  dificultății ei.  Suprafata foarte mica a necesitat o atentă rezolvare a tuturor funcționalităților: zona de bucătărie, zona de dormit, zona de living. Toate acestea trebuiau armoniazate astfel încât sa confere funcționalitate și un estetic uitar.

Am optat pentru un desen geometric care să unească toate elementele, care să confere fluiditate și moliciune în același timp.  Fiecare linie are o continuitate și o intenție, anume de a desena o geometrie care închide și se continuă în același timp.

Las imaginile spre exemplificare.