Datele amenajării: proiectul în cauză este o vilă cu parter și etaj în zona de sud a Bucureștiului. Vila a fost achiziționată de la un fost proprietar astfel încat toate elementele inițiale au fost mai întâi eliminate și decopertate total. S-a efectuat așadar planul de instalații sanitar și electric pe noua configurație. Parterul deservește un living, bucătaria și baia de serviciu. Etajul are două dormitoare, o cameră de birou și două băi. Proiectul de concept, proiectarea mobilierului, stereotomiile plăcilor de faianță și gresie, comenzile aferente acestui proiect s-au realizat înainte ca beneficiarii să intre în posesia spațiului respectiv, pe parcursul a trei luni de zile. Astfel, la momentul intrării în șantier și începerea lucrărilor de amenajare propriu zisă, toate elemenele principale le știam deja iar unele erau deja achiziționate. Se întâmplă uneori ca anumite coduri să fie comandate și termenele de livrare să nu coincidă cu planul de implementare, în schimb o bună reorganizare a șantierului, în aceste momente, este esențială pentru cursivitatea lucrărilor. Orice șantier are micile lui erori, pe care cu un dialog deschis din toate părțile, designer proiectant- beneficiar- furnizor – executant, lucrările să își continue mersul până la încheierea cu succes a proiectului. Am ținut să descriu un pic aceste situații pentru a elimina visul nerealist cum că achiziționarea unei locuințe, implică doar partea de visare a unui rezultat frumos, iar toate lucrurile vor decurge ușor și făra surprize. Un șantier implică multă muncă și dialog cu multe necunoscute. Situațiile neprevăzute pot fi diminuate însă prin găsirea de soluții imediate la diversele situații. Un rezultat final frumos, estetic si ergonomic, implică multă muncă de organizare și înțelegere între membrii participanți ai proiectului.
Lucrările de șantier până la mobilarea spațiului au ținut încă trei luni. Cotele de proiectare exacte la un proiect de mobilare are loc în momentul finisării la glet a fiecarei încăperi. Așadar, proiectul de mobilier poate fi dat spre execuție abia în acel moment, iar execuția efectivă dureaza în medie între 3- 4 luni, în funcție de furnizor și dimensiunea lucrării. Deci, un proiect de vilă cu parter și etaj, durează în medie, ca proiectare și executie, 8 luni în funcție de constructor și fluiditatea bugetului.
Provocarea proiectului: amenajarea unei vile sau a unei case, este de fiecare dată mai ofertantă prin însăși geometria ei interioară. Apartamentele de bloc multiplică cu mici diferențe aceeași arhitectură interioară; prin înalțimea camerelor, posibilitatea spargerii șapei existente, prin recompartimentarea interioară, dărâmând pereți portanți, prin posibilitatea modificărilor la instalațiile sanitare, totul la spațiul unei vile și este mult mai ofertant. Această libertate de exprimare determină mereu un rezulatat mult mai creativ. În această zona există doua tipuri de vile – case: cele deja constuite și cele în curs de construire. Bineințeles că un spațiu este si mai creativ când îți perimite ție, ca proiectant, să desenezi interiorul ținând cont de conceptul pe care vrei să-l implementezi. Asadar, vorbind aici de provocare, aș putea spune că dialogul dintre mine ca designer- proiectant și beneficiarii deschiși la o paletă estetică creativă mare, ne-a ajutat să ajungem la un rezultat colorat și foarte divers ca îmbinări ale elementelor.
Stilul: Destinat unei familii tinere cu două fetițe încă mici, gama în care ne-am încadrat, a fost cea a unei palete moderne, îmbinând elemente de culoare și textură caracteristice unei zone mediteraneene, solare. Imaginile însă vorbesc de la sine mai mult.
An execuție: proiectul a început în luna ianuarie 2021, proiectarea a durat aproximativ 3 luni și implementarea șantierului încă 3 luni. Mobilierul a fost dat spre execuție la finele lucrărilor de șantier. Execuția și montajele pieselor de mobilier proiectate la comandă, s-au desfășurat pe o perioadă de mai multe luni de zile.
Suprafața amenajată: 160 mp