Este important exteriorul unei clădiri? În mod evident, da. Motivele sunt următoarele:
- În primul rând, este cartea de vizită a celor care locuiesc acolo.
- Exteriorul clădirii trebuie să vorbească despre stilul abordat în interior.
Ce trebuie să faci pentru a avea o imagine coerentă în stil și proporții?
Dacă ai lucrat la imaginea de interior cu un arhitect sau designer, trebuie să continui proiectul și pentru exterior. În caz contrar, cele două stiluri nu se vor potrivi, iar proiectul va avea parte de disonanțe de imagine. Arhitectul sau designerul interior va ține cont, pentru proiectarea acestei imagini, de următoarele lucruri:
- Stilul modern, clasic sau rustic va fi același atât pentru interiorul casei, cât și pentru exterior.
- Materialele folosite la interior vor fi preluate și în proiectarea exterioară.
- Gama cromatică de la interior se va prelua și în proiectarea exterioară.
Ținând cont de datele enumerate mai sus, designerul analizează proporțiile clădirii. De cele mai multe ori, imaginea exterioară devine secundară funcționalităților de la interior. Datorită faptului că arhitectul trebuie să țină cont de nevoile de compartimentare și de instalațiile de scurgere de la băi, imaginea exterioară nu este întotdeauna cea mai fericită. Apar astfel proporții exterioare care nu se află în cea mai fericită proporție. Gama cromatică și proporțiile aplicate pe aceste volume influențează decisiv imaginea exterioară. În acest caz, designerul analizează volumele clădirii și desenează exteriorul astfel încât volumul final să corespundă imaginii de la interior în cea mai fericită imagine.
Gama cromatică, materialele și proporțiile influențează clădirea pe exterior în următoarele feluri:
- Gama cromatică îți evidențiază clădirea în mediul exterior. Astfel, o persoană care nu dorește să iasă în evidență în mediul înconjurător va opta pentru o paletă cromatică liniștită, fără contraste prea mari. La polul opus, o persoană încrezătoare, care nu se sfiește să fie văzută, va opta pentru o imagine puternică vizual, cu contraste puternice sau culori vii.
- Proportiile cromatice aplicate pe volume influențează percepția spațială a clădirii. Astfel, cu ajutorul cunoștințelor folosite de către designer – arhitect, clădirea poate să-ți creeze senzația de mai mare sau mai mic în funcție de aceste date. De asemenea, felul în care sunt aplicate aceste proporții poate modifica imaginea unei clădiri de citire pe orizontală sau pe verticală. Astfel, o clădire care este evident desfășurată pe verticală foarte mult poate fi echilibrată prin proporții, pentru a-ți conferi o imagine echilibrată. Același lucru se întâmplă și în cazul clădirilor pe orizontală.
- Luminile exterioare sunt, de asemenea, foarte importante. Acestea trebuie să sublinieze volumele în sensul stilului folosit. O clădire nu este suficient să fie luminată pe timp de noapte. Percepția volumelor exterioare este dată de poziționarea acestor lumini exterioare.
Când trebuie să vorbești cu arhitectul – designerul pentru proiectul de design exterior?
Momentul cel mai potrivit este când se închide instalația electrică la interior. De ce?
- Instalația electrică de la exterior este legată la panoul electric din interior.
- Instalația electrică pentru exterior se face în funcție de imaginea finală cu finisaje pentru exterior.
- Proiectul electric pentru exterior se realizează după imaginea cromatică, de finisaje și de proporții a clădirii.
Astfel, pentru un proiect de design exterior coerent și plăcut, vorbiți cu designerul sau arhitectul înainte să se închidă instalația electrică la interior. Montarea schelelor pentru intervenția la fațadă nu este o operațiune tocmai facilă, așa că este de preferat să-ți desenezi un proiect cât mai armonios și plăcut de la început.
Imaginile de referință de mai sus sunt fotografii de la un proiect în curs de execuție în zona Corbeanca, într-o fază intermediară. Scopul este de a evidenția transformarea de imagine a unor volume ținând cont de noțiunile enumerate în acest articol. Finisajele nu sunt toate realizate, urmând să revin cu fotografii la finalul implementării.
Proiect “Corbeanca”
An execuție: 2022 – în curs de implementare
Suprafață amenajată: 200 mp