Datarită faptului că un proiect implică multă muncă în spatele unor imagini finale frumoase pregătite de shooting, m-am gândit să detaliez în această postare, etape din dezvoltarea unui proiect. Am sărit cu fotografiile peste faza de demolare și șantier grosier, dezvoltând etapele unor montaje. Fotografiile nu sunt “de revistă”, fiind realizate pe fugă cu telefonul, pe parcurs ce evoluau lucrările de montaje. De aceea chiar un pic filtrat se vor vedea elemente “de șantier”, tocmai pentru a avea o imagine cât de cât reală pentru ce înseamnă munca din spatele unui amenjări interioare: etape de lucru și munca  echipelor de montatori. 

Datele amenajării: Spațiul este o vilă situată în zona veche a Bucureștiului. Fiind o clădire relativ veche, interiorul a avut nevoie de o intervenție masivă la interior. S-au scos toate elementele inițiale aflate în acel spațiu, s-a recompartimentat pe zona de etaj mărind holul, s-a decopertat total tencuiala, șapa existentă și s-a montat încalzire în pardoseală. Planul electric a fost necesar a fi remodelat. 

Parterul conține ca și funcționalitate livingul și bucătăria așezate pe un plan în formă de navă. 

Datarită lipsei luminii naturale directe, iluminatul artificial a trebuit să fie astfel construit încât să diminueze acest impediment. Am optat pentru luminile cu bandă led, distribuite pe toată suprafața tavanului pentru a acoperi în acest fel senzația de spațiu larg. Tavanele au fost placate cu rigips pentru a permite incastrarea acestor profile. 

Pardoseala de la parter a fost placată cu plăci ceramice deschise la culoare și de dimensiuni mari pentru a da spațialitate. 

Scările au fost deasemnea decopertate și placate cu aceeași ceramică de la parter. Închiderile dintre trepte au fost făcute cu profile negre de aluminiu, pentru a sublinia desenul treptelor.  

Etajul a fost placat cu parchet alb pentru a da luminozitate spațiului. 

Ușile interioare păstreaza aceeași luminiozitate. Detaliile de la mânere și inserția fină, de profilul negru metallic, fac însă desenul de detaliu al conceptului. 

Cromatica este simplă: contrast clar de alb – negru, verde și gri la dormitor, subliniind geometria spațiului. 

Mobilierul l-am desenat integral și a fost executat de către colaboratorul de mobilier. S-a folosit MDF vopsit și detalii de inserții la mânerele în cant, care să sublinieze compoziția propusă. 

Balustrada metalică ce traversează cele două nivele, a fost special proiectată astfel încât senzația pe care o urmărește să fie de continuitate pe cele două nivele ca și cum ar străpunge planșeul dintre etaje. Prinderile în tavan și treptele, au fost marea provocare a proiectului.   Am urmărit ca aceste prinderi să fie total ascunse, ceea ce a mărit dificultatea de execuție la montaj. 

Etajul cuprinde un dormitor, biroul personal și zona de hol transformată în zona de relaxare. 

Geometria a fost făcută prin desenul propus la benzile led încastrate. Acestea subliniază atât geometria spațială, cât și funcționalitatea fiecărei încăperi. Etajul fiind o mansardă în pantă, a necesitat un desen al acestor benzi de led care să mascheze diferențele de nivel ale mansardei. Mobilierul, deasemnea, a urmărit să ascundă aceste diferențe de planeitate.  

Provocarea proiectului: În această situație, provocarea a fost axată pe conceptul de amenajare. Elementul cel mai creativ a plecat de la iluminatul artificial folosit: o geometrie dată de benzile de led încastrate în tavanele de rigips. Culoarea susține deasemenea această geometrie clară. 

Stilul: Linia de concept  este una contemporană, geometrică, dinamică, care să satisfacă nevoile unei persone care își desfășoară munca pațial acasă.   

An execuție: 2020 

Timp de proiectare și implementare: 7 luni 

Suprafața amenajată: 120 mp